Skip navigation MENU

Technisch Inkoper

Wat houdt de functie Technisch Inkoper in?

Als Technisch Inkoper ben je verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van een technische organisatie.

Wat doet een Technisch Inkoper?

In deze functie maak je deel uit van een multifunctioneel team waarbij je vanuit inkoop betrokken bent bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Je zoekt o.a. naar leveranciers, maakt prijsafspraken en werkt nauw samen met de andere teamleden. Afhankelijk van je rol en de organisatie stel je zelfstandig of in teamverband vast welke producten er ingekocht moeten worden en hiervoor selecteer jij de beste leverancier. Dit je doe je door leveranciers te beoordelen op bijvoorbeeld kwaliteit, snelheid, prijs en betrouwbaarheid. Hiervoor ga je onder andere leveranciers bezoeken, offertes aanvragen en beoordelen en ga je inkoopcontracten en SLA’s afsluiten en beheren.

Met wie werken Technisch Inkopers samen?

Als Technisch Inkoper werk je samen met verschillende afdeling waarvoor je producten moet inkopen. Afhankelijk van je rol opereer je vanuit een projectteam dat kan bestaan uit, Mechanical Engineer, Software Engineers, Hardware Engineers en Test Engineers.

Wat maakt de functie als Technisch Inkoper leuk?

Het is jouw verantwoordelijkheid dat je de juiste producten onder de meest gunstige omstandigheden inkoopt. Daarvoor heb je contact met verschillende interne en externe partijen. Dit maakt het een veelzijdige en afwisselende functie.

Bij welke bedrijven en sectoren kun je werken als Technisch Inkoper?

Als Technisch Inkoper kom je te werken bij een bedrijf dat actief is binnen de industrie. Dit kunnen organisaties zijn binnen de productontwikkeling, machinebouw, apparatenbouw, voedingsmiddelenindustrie, automotive etc.

Wat verdient een Technisch Inkoper?

Het salaris van een Technisch Inkoper is sterk afhankelijk van de verantwoordelijkheden die je hebt in jouw functie. Dit verschilt per bedrijf en het niveau waarop je acteert. Zo heb je Operationele Inkopers, maar ook Strategische of Project Inkopers. De salarisbreedte varieert van €2800,- tot €5500,-.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als Technisch Inkoper?

Als Technisch Inkoper kun je doorgroeien naar Project Inkoper of manager van de inkoopafdeling (Manager Procurement). In deze functie loopt het salaris ook verder dan €5500,- bruto per maand.

Welke opleiding heb je nodig om Technisch Inkoper te worden?

Als Technisch Inkoper is het een eis dat je affiniteit hebt met technische producten. Een technische studieachtergrond is niet altijd een vereiste maar wel een pré. Een specialistische inkoopfunctie bijvoorbeeld NEVI 1 zou, afhankelijk van de functie en het bedrijf, ook voldoende kunnen zijn.

Welke ervaring en kennis heb je nodig om Technisch Inkoper te worden?

Je moet in staat zijn om goede afspraken te kunnen maken met leveranciers, daarvoor is het van belang dat je deze goed kunt vastleggen in inkoopcontracten en Service Level Agreement (SLA).

Welke vaardigheden heb je nodig om Technisch Inkoper te worden?

Je bent als persoon goed in het onderhandelen, je kan goed samenwerking met interne en externe partijen en bent sterk in het overzicht bewaren in werkzaamheden en processen. In deze rol werk je binnen veel bedrijven ook samen met internationale leveranciers, vandaar dat het goed kunnen communiceren in de Nederlandse en Engelse taal een vereiste is.

Benieuwd naar deze Inkoper functie?
Bekijk relevante vacatures!

Zij gingen je voor

Bekijk de referentieverhalen