Skip navigation MENU

Project Engineer

Wat houdt de functie Project Engineer in?

Als Project Engineer ben je vanuit een projectteam medeverantwoordelijk voor het ontwerpen, uitvoeren en opleveren van projecten. Dit kan bijvoorbeeld de oplevering van een nieuwe machine zijn.

Wat doet een Project Engineer?

Afhankelijk van bedrijf en het project waarin je werkzaam bent, ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en opleveren van een product, apparaat of machine. Daarvoor ondersteun je engineering met het ontwerpen, ben je bezig met het testen van het product of het prototype en analyseert de gegevens die daarbij beschikbaar komen. Samen met het projectteam zorg je ervoor dat het project volgens planning, kwaliteit en binnen de gestelde kosten opgeleverd wordt.

Met wie werken Project Engineers samen?

In het projectteam waarin je werkt ben je de rechterhand van de Projectmanager. Naast deze Projectmanager werk je onder andere samen met Mechanical Engineers, Software Engineers en Test Engineers.

Wat maakt de functie als Project Engineer leuk?

In deze functie ben je bij diverse aspecten binnen een project betrokken. Zo ben je betrokken bij de engineering van het project, waarvoor onder andere de Mechanical Engineers en de Software Engineers verantwoordelijk zijn. Maar daarnaast houd jij samen met de Projectmanager toezicht op de kwaliteit, planning en het budget.

Bij welke bedrijven en sectoren kun je werken als Project Engineer?

Je komt te werken binnen de (maak)industrie en van daaruit kun je werkzaam zijn binnen de machinebouw, apparatenbouw, procesindustrie, automotive, maritiem etc.

Wat verdient een Project Engineer?

Als junior Project Engineer met een hbo-diploma start je gemiddeld rond de €2750,- bruto per maand. Heb je een wo-diploma dan ligt dit gemiddeld op €3000,- bruto per maand. Als ervaren Project Engineer kun je, afhankelijk van jouw verantwoordelijkheid binnen projecten, doorgroeien tot ongeveer €5000,- bruto per maand.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als Project Engineer?

Vanuit deze rol zou je door kunnen groeien naar de rol van Projectmanager. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het gehele project(team). Het salaris kan dan verder oplopen tot ongeveer €6000,- bruto per maand. 

Welke opleiding heb je nodig om Project Engineer te worden?

Om deze rol te kunnen vervullen heb je een technische studieachtergrond nodig op hbo- of wo-niveau. Afhankelijk van hoe de functie ingevuld is binnen een organisatie zou het ook kunnen dat je mbo-studie Werktuigbouwkunde afgerond hebt met aanvullend een (semi)technische hbo-opleiding bijvoorbeeld Technische Bedrijfskunde.

Welke ervaring en kennis heb je nodig om Project Engineer te worden?

Je moet kennis hebben van verschillende 3D-CAD software, bijvoorbeeld SolidWorks, Inventor of vergelijkbaar met aanvullend ook bedrijfseconomische kennis. Daarnaast is kennis van sterkteberekeningen een pre.

Welke vaardigheden heb je nodig om Project Engineer te worden?

Omdat je verantwoordelijk bent voor de oplevering van een project, dat moet voldoen aan verschillende eisen moet je als persoon organisatorisch sterk zijn, oplossingsgericht, klantgericht en flexibel. Om goed samen te kunnen werken in een team is het van belang dat je een teamspeler bent en communicatief sterk.

Benieuwd naar deze Project functie?
Bekijk relevante vacatures!

Zij gingen je voor

Bekijk de referentieverhalen