Skip navigation MENU

Mechanical Engineer

Wat is Mechanical Engineering?

Mechanical engineering is het ontwikkelen en verbeteren van mechanische producten, apparaten en machines. Vraagstukken die daarbij voor een Mechanical Engineer aan bod komen zijn het berekenen van de beweging, de levensduur, het energieverbruik en de veiligheid onder invloed van bepaalde krachten. Onder mechanical engineering vallen verschillende kennisgebieden zoals kinematica, dynamica, statica, kinetica, aerodynamica, hydrodynamica en sterkteleer. Mechanical engineering is als het ware een combinatie tussen werktuigbouwkunde en natuurkunde, waarbij veel wiskunde en natuurkundige wetten toegepast worden.

Wat doet een Mechanical Engineer?

Als Mechanical Engineer ontwerp, bereken, teken, analyseer en test je machines, producten, apparaten, robots, installaties, constructies of productieprocessen. Je creëert een optimaal ontwerp door de juiste materiaalkeuze, spanningsniveaus en een gewenste levensduur tegen lage kosten. Ook houd je rekening met specifieke eisen vanuit de industrie, zoals hygiëne, veiligheid en (inter)nationale ontwerpnormen. Steeds vaker houdt de Mechanical Engineer ook rekening met duurzaamheid, zoals materiaalgebruik, energie efficiëntie en circulariteit. Afhankelijk van je ervaring en talenten kan je coördinerende taken hebben of leidinggevende van een afdeling zijn.

Meer weten over het werk of carrièrekansen van een Mechanical Engineer?
Stuur Bram een bericht!

Afwisseling op basis van jouw specialisatie

Mechanical Engineers zijn bij de gehele cyclus van een product betrokken. Van conceptstudie tot productie en van inbedrijfname tot modificatie. De focus in je werkzaamheden hangt af van jouw specialisatie en het bedrijf waarvoor je werkt. Je kan bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in technisch tekenen, FEM-berekeningen, CFD-analyses, fijnmechanica of grove machinebouw. Of je kan juist veel ervaring hebben in een bepaalde sector, zoals machinebouw en apparatenbouw, procesindustrie, automotive, food, marine en offshore.

Welke vacatures heeft T-Level voor Mechanical Engineers?

Ben jij een starter, junior, medior, senior of lead engineer? T-Level heeft doorlopend vacatures voor Mechanical Engineers op alle niveaus, in diverse regio’s én bij uiteenlopende bedrijven.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een functie als Mechanical Engineer? Bekijk relevante functies in het vacature overzicht. Wil jij liever direct contact met een consultant van T-Level om jouw ambities te bespreken? Vul het contactformulier in!

Wat is het salaris van een Mechanical Engineer?

De hoogte van het salaris hangt af van jouw ervaring en opleiding. Ook varieert het per sector en regio. Het gemiddelde maandsalaris van een startende junior Mechanical Engineer ligt rond de €2.700 (hbo) en €2.900 (wo). Als starter ontvang je bij T-Level een gemiddeld maandsalaris van €2.950 (hbo) en €3.275 (wo). Ook hanteert T-Level een uitgebreid en flexibel secundair arbeidsvoorwaardenpakket.

Ben jij medior, senior of lead Mechanical Engineer? Afhankelijk van de complexiteit van de projecten, de mate waarin je leidinggeeft en de verantwoordelijkheid lopen de salarissen door tot ca. €5.500 per maand. Vervolgens kan je verder doorgroeien naar Projectmanager of Engineering Manager.

Voor welke bedrijven werken Mechanical Engineers?

Mechanical Engineers werken vooral in de industrie voor producenten van machines, procesinstallaties of apparaten in diverse sectoren. Denk hierbij aan machinebouw en apparatenbouw, procesindustrie, automotive, food, marine en offshore. Als Mechanical Engineer kan je ook werken bij een ingenieursbureau of een detacheringsbureau werken, waarbij je aan allerlei industriële projecten werkt. Spreekt dit jou aan?

Naast dat wij kandidaten bemiddelen bij één van onze klanten, kan jij er ook voor kiezen om bij AKOS te werken aan afwisselende technische projecten én te werken voor uiteenlopende opdrachtgevers. Lees meer over de mogelijkheden op onze website www.werkenbijakos.nl.

Welke opleiding heb je nodig voor een functie als Mechanical Engineer?

Om te werken als Mechanical Engineer is de opleiding Werktuigbouwkunde op hbo- of wo-niveau benodigd. Een opleiding in de richting van Autotechniek, Industriële Productontwikkeling of aanverwant sluit ook goed aan (eventueel in aanvulling met diverse cursussen). Naast een geschikte hbo- of wo-opleiding is bij T-Level een mbo-opleiding met relevante werkervaring ook voldoende.

Welke programma’s en tools moet ik beheersen als Mechanical Engineer?

Veelgebruikte programma’s voor het ontwerpen en tekenen zijn 2D- en 3D-applicaties, zoals SolidWorks, Inventor, Ansys en Pro/Mechanica. Daarnaast wordt veel gebruikt gemaakt van FEM (Finite Element Analyses) en CFD (Computational Fluid Dynamics) software voor mechanische, stroming en warmteoverdracht analyses. Ook worden Excel en Visual Basic vaak gebruikt door Mechanical Engineers.

Benieuwd naar deze Mechanical functie?
Bekijk relevante vacatures!

Referentieverhalen van Mechanical Engineers