Skip navigation MENU

Test Engineer

Wat houdt de functie Test Engineer in?

Als Test Engineer ga je aan de slag met het uitvoeren van testen van nieuwe of reeds ontwikkelde producten.

Wat doet een Test Engineer?

Als Test Engineer ben je dan verantwoordelijk voor het testen van concepten of eindproducten. Van de uitkomsten van de testen stel je rapportages op en je draagt adviezen aan voor verbetering van de producten. Naast het zelfstandig uitvoeren van testen ga je ook testen ontwikkelen, zodat producten op de juiste manier (door)ontwikkelt kunnen worden. Daarbij houd je rekening met de wensen, eisen, kwaliteit, kostprijs en maakbaarheid. Bij nieuwe producten ga je het conceptontwerp vertalen naar een functioneel model binnen het gestelde programma van eisen. In je functie als Test Engineer werk je vaak samen met verschillende andere afdeling, zoals inkoop, engineering en quality. Samen met deze afdelingen realiseer je samen een optimaal werkend product.

Met wie werken Test Engineers samen?

Je werkt vanuit deze functie vaak samen met collega Test Engineers. Daarnaast is er veel interactie nodig met de ontwikkelaars van het product. Dit kunnen zowel collega’s zijn die verantwoordelijk zijn voor de mechanische ontwikkeling, maar ook collega’s die zich richten op de elektronische en softwarematige ontwikkeling.

Wat maakt de functie als Test Engineer leuk?

Deze functie biedt afwisseling tussen theorie en praktijk. Zo ben je op theoretisch gebied bezig om een juist testmethode te ontwikkelen, maar ben je de andere dag zelf ook bezig met het opbouwen van een testopstelling en vervolgens het testen van de producten. Vanuit deze rol draag je direct bij aan de (door)ontwikkeling van producten.

Bij welke bedrijven en sectoren kun je werken als Test Engineer?

Je komt te werken bij een bedrijf met een eigen product en productie. Dit kunnen bedrijven zijn binnen de productontwikkeling voor de consumentenmarkt en professionele markt, machinebouwers, apparatenbouw, automotive industrie etc..

Wat verdient een Test Engineer?

De hoogte van je salaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring. Het gemiddelde startsalaris voor een hbo opgeleide Test Engineer ligt rond de €2700,-. Als ervaren Test Engineer kan dit verder oplopen tot rond de €4500,- afhankelijk van de complexiteit van je werkzaamheden.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als Test Engineer?

Vanuit deze rol zou je door kunnen groeien naar Test Coördinator of een coördinerende/ leidinggevende baan gericht op productontwikkeling.

Welke opleiding heb je nodig om Test Engineer te worden?

Om een functie van Test Engineer in te kunnen vullen heb je een hbo-diploma richting werktuigbouwkunde, autotechniek of technische natuurkunde nodig. Een technische mbo-opleiding met relevante werkervaring in een soortgelijke rol volstaat ook.

Welke ervaring en kennis heb je nodig om Test Engineer te worden?

Om deze rol goed in te kunnen vullen moet je naast een relevantie studieachtergrond ook kennis op doen van de producten en systemen binnen de organisatie. Daarnaast moet je kennis hebben van productontwikkeling en van diverse testmethodieken.

Welke vaardigheden heb je nodig om Test Engineer te worden?

Je moet praktisch ingesteld zijn en het leuk vinden om ook te sleutelen, zodat je zelfstandig testopstelling kunt opbouwen en producten kunt testen. Ook analytische vaardigheden zijn belangrijk voor het interpreteren van de testresultaten, daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en communiceren met belanghebbende interne en externe partijen.

Benieuwd naar de Test Engineer functie?
Bekijk relevante vacatures!

Zij gingen je voor

Bekijk de referentieverhalen