Skip navigation MENU

(Embedded) Software Engineer

Wat houdt de functie Embedded Software Engineer in?

Als Embedded Software Engineer bouw je software voor producten t.b.v. de consumentenmarkt en de industrie. Voorbeelden zijn terug te vinden in robots, ziekenhuisapparatuur, mobiele telefoons, pinautomaten, industriële meetapparatuur, auto’s, drone’s, digitale horloges, modems, camera’s, beveiligingssytemen, koffiezetapparaten, cv ketels, etc. Bijna alle elektronische producten zijn tegenwoordig voorzien van embedded software.

Wat doet een Embedded Software Engineer?

Als Embedded Software Engineer ben je verantwoordelijk voor het specificeren, ontwerpen en implementeren van de software. Naast het ontwikkelen van software kun je ook betrokken zijn bij het testen van de software. Voordat een product op de markt komt wil je wel zeker weten dat je op de werking kunt vertrouwen. Mocht er in de praktijk toch iets mis zijn gegaan, dan wordt de software stevig onder de loep genomen, op zoek naar bugs. Je bent op dat moment betrokken bij de optimalisatie van bestaande producten en systemen.

Met wie werken Embedded Software Engineers samen?

Doordat je als Software Engineer aan producten werkt die uit meer bestaan dan enkel software, werk je meestal in teamverband. Zo’n team bestaat uit collega’s die verantwoordelijk zijn voor de functionaliteit (mechanica) en het uiterlijk van het product. Je werkt samen met Software Engineers, Hardware Engineers, Mechanical Engineers, Product Engineers, Inkopers, productie, etc..

Wat maakt de functie als Embedded Software Engineer leuk?

Als Embedded Software Engineer werk je vaak aan producten en machines die nog op de markt moeten komen. Het kan zelfs zo zijn dat je een product in de winkel kunt kopen waar jij aan gewerkt hebt. Hoe mooi is dat? Je kunt al je technische kennis toepassen in de functie van Software Engineer. Doordat jij steeds bezig bent met nieuwe ontwikkeling en verbeteringen van producten, machines of systemen, leer je steeds weer nieuwe dingen bij. Je hebt een belangrijke rol in een optimale werking van het product en de gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker.

Bij welke bedrijven kun je werken als Embedded Software Engineer?

Als Embedded Software Engineer kun werken bij alle bedrijven die producten, machines of systemen ontwikkelen. Dit kan variëren van bedrijven die consumentenproducten ontwikkelen tot bedrijven die volledige productielijnen ontwikkelen bestaande uit meerdere machines. Tevens kun je werken bij bedrijven die alleen gericht zijn op softwareontwikkeling of bij een multidisciplinair ingenieursbureau zoals AKOS.

Wat verdient een Embedded Software Engineer?

Uiteraard is de hoogte van je salaris sterk afhankelijk van de kennis en ervaring die je met je meebrengt. Als starter hbo ligt het gemiddelde salaris bruto per maand rond de €2750,- en €3000,- als je universitair bent opgeleid. Wanneer je doorgroeit naar het niveau van senior of lead Software Engineer kan het salaris oplopen tot rond de €5500,- per maand. Daarnaast kennen veel bedrijven 27 vakantiedagen, 13 adv dagen, vakantiegeld en een reiskostenvergoeding.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als Embedded Software Engineer?

Vanuit deze positie kun je heel goed technisch de diepte in en je ontwikkelen naar een senior rol. Je werkt dan aan steeds complexere systemen. Daarnaast is het mogelijk naar leidinggevende posities door te groeien zoals team- of projectleider.

Ook kun je in de breedte doorgroeien naar bijvoorbeeld Software Architect of Projectmanager.

Welke opleiding heb je nodig om Embedded Software Engineer te worden?

Om deze functie te kunnen invullen heb je een hbo of universitair diploma nodig in de richting Elektrotechniek, Embedded Software, Technische Natuurkunde, Wiskunde, Technische Informatica of Computerkunde.

Welke ervaring en kennis heb je nodig om Embedded Software Engineer te worden?

De huidige opleidingen geven je een goede basis om als Embedded Software Engineer te starten. Ook door ervaring in de praktijk en middels gerichte cursussen kun je de juiste ervaring en kennis op doen. Je hebt kennis van verschillende programmeertalen zoals C, C++, C#, Python, Java, SQL, etc. en zal je ook te maken krijgen met verschillende platformen zoals Linux of Windows. Bij de ontwikkeling van de software wordt er tevens gebruik gemaakt van verschillende methoden en technieken zoals Agile, Realtime en het V-model. Tijdens studie of in de praktijk komt dat aan bod.

Welke vaardigheden heb je nodig om Embedded Software Engineer te worden?

Als Embedded Software Engineer is het prettig als je creatief bent in het oplossen van problemen op het gebied van software. Daarnaast is het fijn indien je nauwkeurig kunt werken en goed het overzicht kunt bewaren. Doordat je binnen deze functie veel te maken hebt met andere afdelingen is goed kunnen samenwerken in multidisciplinaire teams belangrijk.

Benieuwd naar deze Software functie?
Bekijk relevante vacatures!

Zij gingen je voor

Bekijk de referentieverhalen