Skip navigation MENU

Maintenance Engineer

Wat houdt de functie Maintenance Engineer in?

Als Maintenance Engineer houd jij je bezig met de betrouwbaarheid en veiligheid van kapitaalgoederen.

Wat doet een Maintenance Engineer?

Als Maintenance Engineer ben je verantwoordelijk voor de aansturing van onderhoudswerkzaamheden en het opstellen van meerjarige onderhoudsbegrotingen en onderhoudsplanningen. Hierdoor heb jij een belangrijke rol binnen de productie en het rendement wat daar behaald wordt. Een aantal specifieke taken die daarbij horen zijn het preventief en correct onderhouden van kapitaalgoederen, bewaken en verbeteren van bedrijfsprocessen, (laten) verhelpen van storingen, registreren en controleren van uitgevoerde werkzaamheden en het bijhouden van technische voorraden die belangrijk zijn voor het onderhoud.

Met wie werken Maintenance Engineers samen?

Als Maintenance Engineer werk je vaak samen met verschillende afdeling, zo werk je samen met werkvoorbereiders, onderhoudsmonteurs, planners en logistiek medewerkers. Om de strategie op gebied van onderhoud aan te passen heb je ook contact met managers van bijvoorbeeld de productie.

Wat maakt de functie als Maintenance Engineer leuk?

In deze functie zorg jij ervoor dat de productie optimaal draait en dat er een goede output gerealiseerd wordt. In deze functie komen daardoor praktijk en theorie samen.

Bij welke bedrijven en sectoren kun je werken als Maintenance Engineer?

Je komt in de functie van Maintenance Engineer te werken bij een bedrijf dat zelf machines produceert, een bedrijf dat producten produceert en daarvoor kapitaalgoederen heeft aangeschaft of een bedrijf dat gespecialiseerd is in onderhouden van kapitaalgoederen. Je kunt daarvoor binnen uiteenlopende sectoren ingezet worden, bijvoorbeeld machinebouw, procesindustrie, voedingsmiddelenindustrie, automotive, apparatenbouw etc.

Wat verdient een Maintenance Engineer?

Het salaris van een Maintenance engineer is afhankelijk van de kennis en ervaring die je hebt opgedaan. Als junior, met een afgeronde hbo-opleiding, ligt het startsalaris rond de €2700,- bruto per maand. Een ervaren Maintenance Engineer kan tot ongeveer €4500,- bruto per maand verdienen, afhankelijk van hoe groot het bedrijf en de productie is.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als Maintenance Engineer?

Vanuit deze rol kun je dan nog doorgroeien naar Maintenance Manager waarin je de Maintenance Engineers zult gaan aansturen. Het salaris zal dan verder oplopen.

Welke opleiding heb je nodig om Maintenance Engineer te worden?

Je hebt een technische hbo-opleiding gevolgd, of een technische mbo-opleiding met aanvullende ervaring binnen de productie. Relevante studierichtingen zijn Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Algemene Operationele Techniek (AOT), Elektrotechniek of vergelijkbaar.

Welke ervaring en kennis heb je nodig om Maintenance Engineer te worden?

Je hebt praktische kennis van het onderhouden van kapitaalgoederen en het vermogen om problemen op te lossen waarbij je doortastend en slagvaardig te werk gaat. Je hebt bijvoorbeeld in een eerder baan gewerkt binnen de productieafdeling van een organisatie.

Welke vaardigheden heb je nodig om Maintenance Engineer te worden?

Je hebt een probleemoplossend vermogen en bent goed in staat te communiceren op verschillende niveaus. Daarnaast ben je goed in plannen en organiseren, innovatief en heb je verantwoordelijkheidsgevoel.

Benieuwd naar deze Maintenance functie?
Bekijk relevante vacatures!

Zij gingen je voor

Bekijk de referentieverhalen